Ιστορία Οινοποιείου Γκίνη

Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία στον κόσμο..

Η ιστορία της οικογένειας Γκίνη  διασταυρώνεται με το αμπέλι και το κρασί, σύμφωνα με οικογενειακά έγγραφα, περίπου έναν αιώνα πριν. Είναι τότε που οι πρόγονοι αρχίζουν να ασχολούνται συστηματικά με την καλλιέργεια και την επέκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων  στους πρόποδες των Γερανείων Ορών και συγκεκριμένα στην περιοχή Χανίου  Μεγάρων. Μια περιοχή η οποία, λόγω της κλίσης του εδάφους, της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αλλά και της αμφιθεατρικής διάταξης, προσφέρει ιδιαίτερα ποιοτικά σταφύλια με συμπυκνωμένη  γεύση και αρώματα. Αρχικά η οινοποίηση αυτών, με τον τότε παραδοσιακό τρόπο, γίνεται για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. Αλλά σύντομα η υψηλή ζήτηση τούς οδηγεί στο δρόμο του εμπορίου. Και κάπως έτσι ξεκινούν  όλα….

Το μεράκι και η αγάπη της οικογένειας για το αμπέλι και το κρασί, οδηγεί  το 1967 στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, για εκείνη την εποχή, οινοποιείου, δυναμικότητας 800 τόνων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. στα Μέγαρα Αττικής. Στην προσπάθεια για ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση και προσαρμογή στις νέες τάσεις, γίνονται συνεχείς βελτιώσεις άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες.

Το 1990 η μακρά οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται με την παράδοση της σκυτάλης από τον Κωνσταντίνο Ι. Γκίνη στους δύο γιους του, Ιωάννη και Νικόλαο. Με ενθουσιασμό αλλά και σκληρή δουλειά, προχωρούν στην δημιουργία της εταιρείας Ιωάννης & Νικόλαος Κ. Γκίνης Ο.Ε. Κύριο όραμά τους αλλά και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής υποδομής. Έτσι κάνουν συνεχή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνούν την ιστορία και την παράδοση που κληρονόμησαν…

Επιλέγοντας με προσοχή ποικιλίες από τη Μεγαρική γη αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως Σαββατιανό, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Όψιμο Εδέσσης,  Ασύρτικο (για τα λευκά κρασιά) καθώς και Αγιωργίτικο, Merlot, Syrah (για τα ερυθρά), προχωρούν στην οινοποίηση αυτών, πάντοτε σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες και με την ελάχιστη  δυνατή παρέμβαση.

Έτσι,λοιπόν, τα βήματα της οικογένειας Γκίνη στο δρόμο της παραγωγής ποιοτικού κρασιού συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό και γνωρίζοντας ότι αυτό το μεράκι  κληρονομείται από γενιά σε γενιά, ελπίζουμε να μεταλαμπαδεύεται  και στις επόμενες γενιές  με το ίδιο πάθος για πολλά χρόνια ακόμα…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ